January 1st, 2017

2016 a fost un an al marilor referendumuri si a numeroase alegeri nationale. În câteva zile, românii vor vota urmatorul Parlament, pe fundalul neîncrederii generale, al scandalurilor privind coruptia politicienilor si al blocarii proceselor si a institutiilor.

Acest proiect Strategikon prezinta platformele principalelor partide: PSD, PNL, USR, ALDE. Observam o lipsa a consensului privind chestiunile care afecteaza sau care vor afecta România urmatorilor patru ani. Principalele partide recunosc nevoia de a creste economia, de a simplifica administratia, de a aloca mai multi bani catre educatie, sanatate, beneficii sociale. si consensul se opreste aici, iar fiecare partid identifica propriul set de cauze si propune propriile solutii.

Meandrele bugetarii, nivelele de administratie, coruptia, birocratia, investitiile, politicile, complica procesul de guvernare. Cu toate acestea, partide si politicieni, trebuie sa lase deoparte diferentele ideologice si sa aiba un dialog coerent pentru a decide care sunt problemele cu adevarat importante cu care România se confrunta. Într-o democratie, fiecare partid poate avea propria viziune asupra tarii, asupra rolului statului, asupra prioritatilor, însa ideologia este culoarea dintr-o carte de desenat, care da expresie si sentiment unei scheme deja decise. Aceasta analiza arata ca România are nevoie de un dialog pe doua nivele: între cei guvernati si cei care guverneaza si mai ales între cei care vor sa guverneze.

Nota editoriala: informatiile au fost obtinute din documentele partidelor si din declaratiile politicienilor, fara a lua în calcul programele de guvernare. Am încercat sa cuprindem cât mai multe date, într-un format cât mai clar. Am adresat partidelor invitatia de a completa documentele cu informatie pertinenta dar omisa.

Pâna la data publicarii nu am primit niciun raspuns.

Platforme Politice Alegeri Parlamentare

Descarca raport Alegeri
Descarca raport Administratie
Descarca raport Agricultura
Descarca raport Cultura
Descarca raport Economie
Descarca raport Educatie
Descarca raport Energie
Descarca raport Familie
Descarca raport Fonduri Europene
Descarca raport Infrastructura
Descarca raport Investitii
Descarca raport Justitie
Descarca raport Mediu
Descarca raport Relatii Externe
Descarca raport Sanatate
Descarca raport TIC

The 2017 edition of the Strategikon Annual Book – The Year of Challenging Choices

The 2017 edition of the Strategikon Annual Book – The Year of Challenging Choices

It’s not easy to be a leader, but the solution is closer than people may think and it has to do with returning to some good old fashioned traits that shaped leaders in past decades: will power, values and vision. Launched at the Good Governance Summit, The Year of Challenging Choices strives to understand the fault lines in international relations and the relevant actors, as they are and not how they appear to be.

Download book